Spektakeldag
3 mei 2017
Zomerrooster
28 juni 2017
Toon alle

AED anco kan nu ook buurtbewoners redden

AED Noord Limburg

AED anco lifestyle centre kan nu ook buurtbewoners redden

Een hartstilstand komt vaak onverwacht. Daarom is het belangrijk om altijd een AED in de buurt te hebben. Dat apparaat kan iemand met een hartstilstand redden door een schok te geven die het hart weer laat kloppen. Veel AED’s in Nederland hangen binnen in gebouwen. Om een AED overal snel ter plaatse te kunnen brengen, is het echter belangrijk dat er voldoende buiten bereikbaar zijn. 

Te weinig AED’s buiten

Bij een hartstilstand moet voor de grootste overlevingskans binnen 6 minuten een AED worden ingezet. De ambulance doet er vaak langer over om ter plaatste te komen. Het kan het verschil maken als een AED buiten hangt, zodat hij sneller in de buurt kan worden gebruikt. Veel verenigingen en bedrijven hebben een AED, maar hangen deze binnen. Veelal in een pand dat ook nog eens ’s nachts gesloten is. Om meer AED’s naar buiten te krijgen, is de Hartstichting in actie gekomen door sportverenigingen en -centra in heel Nederland te vragen hun AED buiten te hangen. Sportverenigingen en -sportcentra liggen vaak in of nabij woonwijken en hebben een AED tot hun beschikking. Door deze buiten te hangen kunnen zij gemakkelijk de veiligheid van hun buurt vergroten.

 

AED anco lifestyle centre  naar buiten voor de buurt

anco lifestyle centre  in Horst draagt deze actie van de Hartstichting een warm hart toe. Dankzij een project samen met de Vriendenloterij heeft de Hartstichting honderden AED-buitenkasten in Nederland verspreid. anco lifestyle centre  in Horst plaatst haar AED ook in zo’n speciale Hartstichting-AED-kast aan de buitenkant van hun gebouw. Vanaf heden is deze dus beschikbaar voor de omgeving, ook in de uren dat anco lifestyle centre gesloten is.

Het duurt circa 5 weken voordat alle instellingen en centrale’s dit in hun systeem verwerkt hebben. Daarom kan het zijn dat nu bijvoorbeeld bij het Rode Kruis of HartslagNu deze locatie nog niet bekend is. Mocht u onverhoopt gebruik moeten maken van deze AED, bij de deur hangt een telefoonnummer voor noodgevallen. Via dit nummer kunt de code ontvangen om de kast te openen.

Het verschil maken

anco lifestyle centre  hoopt dat het gebruik van de AED niet nodig zal zijn, maar vindt het geruststellend dat zowel de buurtbewoners als de bezoekers van het centre zo snel mogelijk geholpen kunnen worden bij een hartstilstand. Met deze stap hoopt anco lifestyle centre  meer (sport)verenigingen en -centra enthousiast te maken om ook hun AED beschikbaar te stellen voor de buurt.

Leer reanimeren

aed reanimatie horstDe reanimatiecursussen die door Gezondheidscentrum Noord Limburg worden aangeboden omvatten het reanimeren van volwassenen, kinderen en baby’s. Desgewenst worden de cursus specifiek op uw wensen af gestemd. Cursisten kunnen zowel volwassenen, als kinderen vanaf 16 jaar zijn.

Na het volgen van de cursus bent u in staat om te reanimeren met hartmassage, beademing en AED. U krijgt een officieel NRR-certificaat dat twee jaar geldig is. Om een geldig certificaat te behouden, en up-to-date te blijven van nieuwe ontwikkelingen en technieken, wordt u geadviseerd om elke twee jaar een herhalingscursus te volgen.

Iedereen die wil leren reanimeren, kan zich aanmelden voor een cursus in de buurt via http://www.gcnoordlimburg.nl/reanimatie-centrum/