Missie en Visie
14 december 2015
zonnebank
Zonnebank
14 december 2015
Toon alle

Sauna

sauna

Een bezoek aan de sauna is een weldaad voor lichaam en geest. Door de afwisseling van warmte, afkoeling en rust ontstaat een gevoel van totale ontspanning. Maar uw lichaam werkt wel!

In de sauna geeft u uw lichaam als het ware een fysieke training. Door het transpireren tijdens de hoge temperaturen in de sauna worden uw vochtreserves ververst. Tegelijkertijd bouwt uw lichaam weerstand op. De sauna kan een enorme boost geven aan uw gezondheid:

Verbetering van de algehele doorbloeding
Tijdens een saunasessie van 10 – 20 minuten stijgt de hartslag met zo’n 50-75%. Dit veroorzaakt een metabolisme vergelijkbaar met sporten. De belasting op de hartspier is hetzelfde als wanneer je stevig wandelt.

Een gezonde huid
De bloeddruk stijgt nauwelijks omdat de warmte de kleine vaten doet opengaan. Hierdoor stijgt de bloedtoevoer naar de huid en zorgt hiermee dat er meer voedingsstoffen bij de huid kunnen komen waardoor je huid van binnenuit gevoed wordt. De huid is ons grootste orgaan en is voor het lichaam ook een orgaan om van afvalstoffen af te komen. Dit wordt zichtbaar wanneer iemand ongezonde voedingsmiddelen eet, want enkele dagen later kunnen er dan op de huid eczeem of pukkels verschijnen.

Diepe ontspanning en vermindering van stress
De warmte opent niet alleen de poriën, maar ook de geest waardoor je gemakkelijk gedachten en problemen kunt loslaten. Het is mijn ervaring dat de warmte van de sauna zorgt voor een ontspanning, maar dat het afkoelen zorgt voor een nog intensere ontspanning. Veel mensen zien op tegen het koude dompelbad, maar dit is wel erg belangrijk om de overtollige warmte weer kwijt te kunnen. Meestal is de sauna een rustige ruimte zonder afleiding en prikkels. De saunagang zorgt voor de aanmaak van rustgevende endorfines in de hersenen, waardoor je na afloop een heerlijke rust mee naar huis neemt.

Extra vetverbranding
De toename van de hartslag zorgt voor een verbranding van vet. De hartslag ligt in de zogenaamde cardiozone waardoor je lichaam vet verbrand en geen eiwitten of suikers. Daarnaast wordt vet onder invloed van warmte vloeibaarder waardoor je lichaam het vet nog beter kan omzetten in energie voor de hartspier.

Verlicht gewrichts- en spierpijn
Door de verbeterde en versnelde doorstroming van het bloed wordt de melkzuur in de spieren eerder afgevoerd en kan het bloed de gewrichten optimaal voeden. Ook zorgt de afgifte van natuurlijke endorfines in de hersenen voor verlichting van de pijn.

Betere weerstand
Onderzoek heeft aangetoond dat de sauna zorgt voor een toename van de witte bloedcellen, waardoor je weerstand tegen verkoudheden en griep toeneemt.

Maar bij een ziekte, aandoening of andere gezondheidsklachten (zoals hoge bloeddruk of hartklachten) adviseren wij u voorafgaand aan het saunabezoek contact op te nemen met uw huisarts.